Horkolás kezelés, CPAP/BIPAP titrálás


Éjszakai (otthoni vagy alvásklinikán történt) alvásvizsgálatot követően az alvásszakértő szakorvos (szomnológus) dönt a szükséges kezelésről, figyelembe véve a kórelőzményt, a társuló betegségeket, és a beteg által panaszolt éjszakai és nappali tüneteket.
Enyhe alvási apnoe esetén elsődlegesen javasolt az életmódbeli változás, például fogyás vagy dohányzásról való leszokás. Szükséges a fül-orr-gégészeti betegségek (pl. orrsövény-ferdülés), allergia, fogászati eltérések felmérése, és kezelése. Lehetőség van pozíciókontroll megtanítására, lézeres kezelésre, endoscopos műtétre vagy gyógyászati segédeszköz használatára.

Horkolás
Dr. Csapó Krisztina

Dr. Csapó Krisztina MSc.

klinikai neurológus,
alvásszakértő,
neuroszonológus

Telefonszám:
+36 (30) 1242 868
+36 (30) 580 2249

E-mail:
debrecen@inspiromed.hu

Hatástalanság esetén ÉS közepes vagy súlyos alvási apnoe esetén légsínterápiás eszköz beállítása szükséges, mely során folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP) tartja nyitva a felső légutakat alvás közben.

A kezelés során a CPAP/BIPAP készülék, egy orra helyezhető maszkon át olyan, a környezeti levegőnél magasabb légnyomást juttat az orrjáratba, mely nyitva tartja a felső légutakat, és megakadályozza a légzéskimaradást (apnoe) és a horkolást.

Jelenleg a légsíterápiás készülék a legmegbízhatóbb kezelés, annak ellenére is, hogy egyesek nehézkesnek vagy kényelmetlennek találják a viselését.
A készülékhez fokozatos és türelmes hozzászokás szükséges, melyben kezelő szomnológusa segítségére lehet.

A hatásos kezeléshez folyamatos használat szükséges. Az alvási apnoe szindróma káros hatásait átlagos napi 4 óra, és a napok legalább 70%-ban 4 óránál több készülékhasználat tudja kivédeni.
Megfelelő használat esetén a horkolás és légzéskimaradás mellett a nappali panaszok (álmosság, fejfájás, koncentrációszavar) is megszűnnek.

További információ és bejelentkezés:
www.inspiromed.hu/debrecen

Kapcsolódó tartalmak